Depression är ett ord som ofta kastas omkring, både i vardagstal och i media, men vad är egentligen depression? Oro, ångest och nedstämdhet är naturliga reaktioner på svåra och kanske även traumatiska händelser i livet. Det kan handla om allt från dåliga betyg, att förlora ett jobb till att en släkting eller bekant råkar illa ut eller dör. Problem med ekonomin i hushållet, relationer som rinner ut i sanden och liknande kan få en att må dåligt under en period. Man kan även bli nedstämd utan någon tydlig anledning, trots att livet känns bra. Känslor av ilska, håglöshet och sorg är en del av livet och bör inte anses vara varken sjukt eller skadligt. Ofta kan känslorna gå över efter en tid, antingen hanterar man dom själv eller får stöd av någon familjemedlem, närstående eller professionell. Sysslor och rutiner i vardagen kan även dom hjälpa till och göra att man tänker på annat än just det som gör en upprörd eller nedstämd.

Men det finns en gräns, och övergången från nedstämd till deprimerad brukar räknas som att man känt sig nedstämd och orkeslös varje dag i mer än två veckor i rad. Man tappar även lusten till att göra sådant som man brukar gilla att göra, exempelvis hobbys, fritidsaktiviteter eller kanske läsa och se på tv. Gränsen från nedstämdhet till depression är flytande och individuell, många gånger så märker den som håller på att bli deprimerad inte själv av det utan närstående som är dom som märker utav förändringen. Ofta så går enstaka depressioner över på omkring ett halvår, men det halvåret kan vara en väldigt besvärlig period, vilket gör att det är viktigt att be om hjälp. Många gånger så börjar dom som råkat ut för depressioner och fått rätt behandling inom sjukvården redan känna sig bättre efter några veckor och kan hantera situationen bättre.

Den allra vanligaste formen utav depression kallas för egentlig depression. Den brukar delas upp i tre olika nivåer och även om gränserna mellan dom olika nivåerna inte är skarpa så går dom ändå att beskriva, om ändock inte helt att definiera. Personer med lätt depression fungerar ofta socialt och praktiskt i sina vardagliga liv, trots att personen i fråga mår dåligt inombords. Dom som lider utav lätt depression kan klara utav att gå till arbetet eller umgås med vänner, fastän det kräver att dom genom en ansträngning biter ihop, vilket i sig kan vara utmattande. Nästa nivå är måttlig depression, vilket kan innebära att svårigheterna är så stora att man inte orkar med sitt vanliga vardagliga liv längre. Det är svårt att underhålla relationer och man kanske inte längre klarar av att arbeta, inte sover ordentligt och känner en trötthet som ligger likt en dimma över vardagen. En del klarar fortfarande av att utföra sina plikter och undvika hur man egentligen mår, men det tar oerhört mycket kraft och ofta så tappar man alltmer. Tredje nivån är svår depression, vilket påverkar ens tankar och känslor till den grad att många inte orkar bry sig om ens dom mest grundläggande behoven. Dom glömmer eller orkar inte äta och dricka, den personliga hygienen försummas och självmordstankar kan börja dyka upp. Dock så är det viktigt att veta att inte alla som är svårt deprimerade har självmordstankar.

Autumn river