Ta hand om dig själv – Balansera ditt liv på rätt sätt

Leva en hälsosam livsstil

När det kommer till att leva ett sunt liv så finns det en uppsjö av intervjuer och guider som är gjorda av påstådda experter. Men många av dessa är väldigt generella och kommer inte fungera för alla, då ingens liv är den andras lik. Sen är det många som anser att om man lever ett sunt liv så måste man ta bort mycket av det goda och roliga i livet, vilket inte heller är sant. Ett sunt liv kan levas, men det kräver en balans för att du ska må så bra som du möjligtvis kan.

Men hur gör man då för att leva ett sunt men också ett roligt liv? Vi kommer i denna artikeln försöka guida er genom denna djungel av tips och ge er mer generella tips som alla kan anpassa efter sin egna vardag.

Håll ett öga på vad och hur mycket du äter

Denna punkten kommer alltid upp, oavsett vilka guider eller tips du läser. Det är därför man också ska ta sig till grunderna i vad som sägs/skrivs i detta ämne. För att må bra så är det rekommenderat att ha en varierande kost som går i linje med tallriksmodellen. Om man konstant lever på snabbmat och godis så ökar man risken för att lägga på sig onödiga kilon som försvårar vardagen markant efter ett tag. Självklart så måste man anpassa detta efter vilket liv man eftersträvar, men att ha koll på maten är ett av de viktigaste stegen man ska ta om man vill leva ett sunt liv.

Vad många också gör när man lagt om kosten är att man äter betydligt mer. Även detta kan vara ett problem då detta kan ge samma effekt som vid snabbmaten. Det är rekommenderat att äta 3 stora måltider (frukost, middag, kvällsmat) och 1–2 mellanmål under ett dygn. Men dessa ska inte vara monstertallrikar utan istället vara i måttlig mängd. Detta kommer göra så att ditt matsmältningssystem alltid är igång och du kommer märka att du har en ökad energi under hela dagen.

Att dricka vatten säger ofta sig själv, men det är många som dricker alldeles för lite. Det är rekommenderat att dricka mellan en och en och en halv liter per dygn. Men om du jobbar i varma miljöer eller anstränger dig så ska du dricka lite mer, men tänk på att inte överdriva.

Se till att röra på dig

När det kommer till att vara sund så är det många som förknippar detta med att träna 5 gånger i veckan. Att röra sig är alltid bra, då det sätter igång musklerna på olika sätt och du kommer få mer energi av det. Men att överträna kan leda till att du antingen skadar dig eller förstör din kropp. Det räcker att gå ut och gå i ungefär en timme varje dag för att öka ditt välmående, men det är alltid rekommenderat att köra någon form av fysisk träning för att stärka både ben och muskler. Men se alltid till att utföra detta med rätt form så att du inte drar på dig onödiga skador som hämmar dig istället.

Prioritera din sömn

När man lever ett liv med många bollar i luften så tar man nästan alltid av sömnen först. Detta ska man absolut inte göra då sömnen hjälper oss med återhämtningen och att processa vad som hänt under dagen. Du kommer märka att om du lyckas få in ungefär 8 timmar sömn varje natt så kommer du må bättre än om du går ifrån detta.

Varva nytta med nöje

Förutom att se över kosten, sömnen och motionen så som vi fått höra många gånger är det också viktigt att du ser till att ägna tillräckligt med tid åt sånt som du tycker är roligt att syssla med. Vare sig det handlar om att se senaste avsnittet av favoritserien, jobba på outfiten till nästa cosplay event eller satsa en slant på onlinespel så är syftet detsamma, nämligen att du kopplar av och har kul en stund.

Se till att planera dina dagar

Detta är nog det viktigaste tipset vi kan ge dig. Att planera hur din dag kommer se ut kommer göra att du alltid hittar tiden till att balansera ett sunt liv med allt annat du vill göra. Självklart så ska du vara flexibel och ibland kan du behöva ligga på soffan en halv dag. Men genom att ge sig själv chansen att planera dagarna så kommer du märka att de vakna timmarna på dygnet räcker gott och väl till.